Κόρθι

Κόρθι

Το στολίδι του νησιού

Το Κόρθι είναι μία πανέμορφη περιοχή στο νοτιοανατολικό τμήμα της Άνδρου, με δεκάδες ξωκλήσια, μαγευτικές παραλίες και φυσικά τον παραδοσιακό οικισμό. Ο Όρμος Κορθίου ή αλλιώς Γιαλός, μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών με τα παραδοσιακά κτίρια και τα επιβλητικά αρχοντικά και για αυτό πολλοί το χαρακτηρίζουν «στολίδι της Άνδρου». Αποτελεί τον νεότερο οικισμό της περιοχής, μιας και δημιουργήθηκε όταν οι κάτοικοι άρχισαν να μη φοβούνται πια τις επιδρομές των πειρατών και αποφάσισαν να κατοικήσουν κοντά στη θάλασσα. Βρίσκεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους που σχηματίζουν οι Γερακώνες και η Ράχη. Στον Όρμο υπάρχουν ταβέρνες, εμπορικά μαγαζιά, ζαχαροπλαστεία, φαρμακεία και οι υπηρεσίες της κοινότητας.

Αξιοθέατα κοντά στο Κόρθι

Ανάμεσα στη Ράχη και στο Γερακώνα υπάρχει η εύφορη κοιλάδα του Κορθίου, αλλά και το επιβλητικό φαράγγι στα Διποτάματα, με τα άφθονα τρεχούμενα νερά και τους πολυάριθμους νερόμυλους. Στην περιοχή δεσπόζει το Κάστρο Φανερωμένης, που ήταν η μεγαλύτερη μεσαιωνική πόλη της Άνδρου. Βρίσκεται στα βόρεια του Όρμου Κορθίου κοντά στα 600μέτρα υψόμετρο, με εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η εκκλησία της Φανερωμένης και γίνεται πανηγύρι. Στο Κόρθι, εκτός από τα δεκάδες ξωκλήσια, συναντάμε τους βυζαντινούς ναούς του Αγίου Νικολάου του Άνω Κορθίου και του Αγίου Ιωάννη. Πρόκειται για την παλαιότερη εκκλησία του νησιού, η οποία χτίστηκε μεταξύ του 5ου και 8ου αιώνα και στη στέγη της φυτρώνει κυπαρίσσι. Επίσης κοντά είναι και η Μονή Τρομαρχίων (Παναγία η Τρομαρχιανή), ένα πανέμορφο καλά διατηρημένο μοναστήρι κοντά στο Στενό, με το περίτεχνο ξύλινο τέμπλο και την ανεπανάληπτη θέα προς τη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, την Αγία Μονή και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Στα όρια του Κορθίου, μετά το ορεινό χωριό στο Μέσα Βουνί, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναχράντου, όπου εδώ και πολλά χρόνια έχει ηγούμενο τον γέροντα Ευδόκιμο. Στον οικισμό Μωσιώνα στο Πάνω Κόρθι βρίσκουμε τη Σχολή της Αγίας Τριάδος, το πρώτο σχολείο της Άνδρου χτισμένο από τον μοναχό Σαμουήλ Σκαζή το 1814. Κοντά στο Κόρθι βρίσκεται και ο Άγιος Γεώργιος Φαράλης, ένα μικρό γραφικό εκκλησσάκι, περιστοιχισμένο από πηγές, στέρνες και τεράστια πλατάνια, με θέα στο Αιγαίο. Βρίσκεται δίπλα στον δρόμο Κορθίου - Γαυρίου μετά την Καππαριά και πριν το χωριό Ζαγανιάρι.

Κόρθι και γύρω Χωριά

Στις πλαγιές του βουνού Ράχες βρίσκονται μερικά από τα πανέμορφα γραφικά χωριά του Κορθίου. Τα Αηδόνια, ένα χωριό με πλούσια βλάστηση, με περιστερώνες και πολλά νερά. Το μικρό χωριό Αμμονακλειού. Ο Μουσιώνας που είναι ένα Πέτρινο χωριό με παραδοσιακά σπίτια και η Πίσω Μεριά. Στην πλαγιά του βουνού Γερακώνα, βρίσκεται και το καταπράσινο χωριό Καππαριά αλλά και το Ζαγανιάρι, ένα ορεινό χωριό κτισμένο κοντά στην Σταυαροπέδα και πάνω από τον οικισμό της Ζαγοράς.

Παραλίες κοντά στο Κόρθι

Για κολύμπι προσφέρεται η μεγάλη παραλία του Κορθίου (Μύλος), το απάνεμο λιμανάκι της Αγίας Αικατερίνης, το Βίντζι και πίσω από το λόφο, η περίφημη παραλία “Της Γριάς το Πήδημα”. Επίσης, σε κοντινή απόσταση από τον Όρμο βρίσκονται οι παραλίες Κρεμμύδες, Πλάκα, Αποθήκες και Χαλκολιμιώνας.