Παραλία της Γριάς το Πήδημα

Παραλία της Γριάς το Πήδημα

Παραλία της Γριάς το Πήδημα

Η Παραλία της Γριάς το πήδημα είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές παραλίες της Άνδρου και ίσως η πιο δημοφιλής απ’ όλες. Ο επιβλητικός της βράχος σε συνδιασμό με τα γαλαζοπράσινα νερά χαρίζουν στην παραλία μια απόκοσμη και άγρια ομορφιά.

Τοποθεσία-Πρόσβαση

Η Παραλία της Γριάς το Πήδημα, βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού κοντά στο Κόρθι. Απέχει 38 χλμ. από το λιμάνι του Γαυρίου και 23 χλμ. από την Χώρα της Άνδρου. Η παραλία θεωρείται αρκετά δυσεύρετη και δυσπρόσιτη. Για να την προσεγγίσει κανείς, θα χρειαστεί να διασχίσει μία διαδρομή με το αυτοκίνητο μέσα από τα σοκάκια του Κορθίου ακολουθώντας τη σήμανση που υπάρχει στο δρόμο, που στο τελευταίο του χιλιόμετρο γίνεται χωμάτινος και θα πρέπει κάποιος να συνεχίσει με τα πόδια. Αν και η παραλία είναι ιδιαίτερα επιβλητική και ξεχωριστή, δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή από τον οδηγό, καθώς η ακτή της παραλίας δεν διακρίνεται από το ύψος του δρόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση σε αυτήν, είναι δύσκολη καθώς περιλαμβάνει μία σύντομη κατάβαση της πλαγιάς ακολουθώντας ένα στενό μονοπάτι για περίπου 5’ λεπτά. Αν είστε λάτρης της πεζοπορίας, μπορείτε να φτάσετε στον προορισμό σας, ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινάει από την Αγία Αικατερίνη στον Γυαλό του Κορθίου για περίπου 15’ λεπτά και καταλήγει στο σημείο κατάβασης προς την παραλία.

Η Παραλία

Μία υπέροχη μικρή αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, ιδανική για πολύωρες ξένιαστες καλοκαιρινές στιγμές, αφού τα βράχια που βρίσκονται στο πίσω μέρος της προσφέρουν φυσική σκιά στους επισκέπτες της. H παραλία δεν είναι οργανωμένη και δεν υπάρχει κοντινό κατάστημα να προμηθευτεί κάποιος νερό ή φαγητό.

Ο Μύθος γύρω από την διάσημη παραλία

Πίσω από την χαρακτηριστική ονομασία της παραλία της Γριάς το πήδημα κρύβονται διάφορες ιστορίες και μύθοι. Υπάρχουν τρεις επικρατέστερες εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι θέλησαν με δόλιο τρόπο να κατακτήσουν το τότε ισχυρό Κάστρο της Φανερωμένης στο Χωριό Κοχύλου. Έστειλαν λοιπόν μία γριά με την έγκυο κόρη της τάχα για να ζητήσουν βοήθεια. Την ίδια νύχτα η γριά άνοιξε την πύλη για να μπουν οι Τούρκοι, οι οποίοι λευλάτησαν το χωριό και κατέσφαξαν τους κατοίκους. Ύστερα όμως, ένιωσε τόση ντροπή από το κακό που προκάλεσε, που σκαρφάλωσε μετανιωμένη στον εν λόγω βράχο και αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα. Στο σημείο που έγινε Της Γριάς το Πήδημα η γριά πέτρωσε, χαρίζοντας στο βράχο το ιδιαίτερο σχήμα του και στην παραλία το όνομά της. Μάλιστα αν παρατηρήσει κανείς τον πανύψηλο βράχο που δεσπόζει στην παραλία από κάποια συγκεκριμένη οπτική γωνία, μοιάζει με το προφίλ μιας ηλικιωμένης γυναίκας που φορά μαντήλι. Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται στους Τούρκους που κινηγούσαν μια γριά και αυτή από την απελπισία της, ανέβηκε στο βράχο για να αυτοκτονήσει προκειμένου να μην καταλήξει στα χέρια τους.Τέλος, η τρίτη εκδοχή αναφέρει μία γριά που πήδηξε από το βράχο επειδή δεν άντεξε τον χαμό του άντρα της αφού βρέθηκε για τρίτη φορά χήρα.