Γερολίμνη

Γερολίμνη

Ένας κρυμμένος παράδεισος στην Άνδρο

Η Γερολίμνη στον ποταμό Άχλα είναι ίσως ένα από τα ωραιότερα μέρη της Άνδρου. Βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό Βουρκωτή και στην παραλία Άχλα. Είναι μία υπέροχη φυσική λίμνη η οποία σχηματίζεται από τα νερά του ομώνυμου ποταμού, ο οποίος πηγάζει από τις Βορειοανατολικές κορυφές της Κουβάρας και εκβάλλει στο Αιγαίο. Η περιοχή βρίσκεται εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας της Άνδρου, του δικτύου Natura 2000.Ο ποταμός έχει μόνιμη ροή όλο το χρόνο.

Τοποθεσία-Πρόσβαση

Η πρόσβαση στη Γερολίμνη είναι δύσκολη και δύσβατη και γίνεται μέσω του Μονοπατιού 6. Μερικά σημεία της διαδρομής έχουν ιδιαίτερα υψηλό δείκτη δυσκολίας (σκαρφάλωμα σε βράχους και διάσχιση στενών σημείων μέσα από το ποτάμι). Γι΄ αυτό και απαιτείται καλή οργάνωση και εξοπλισμός. Αν ακολουθήσει κανείς τη διαδρομή από το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου μέσα από τον ποταμό Άχλα, θα συναντήσει μία πανέμορφη διαδρομή, μέσα από πυκνή βλάστηση, μικρούς καταρράκτες που σχηματίζουν φυσικές λίμνες καθώς και το υπέροχο τοξωτό γεφύρι του Άχλα.  

Ο καταρράκτης της Γερολίμνης στη Βουρκωτή, αποτελεί έναν “θησαυρό” φυσικής ομορφιάς στην Άνδρο και η επίσκεψη σε αυτόν μπορεί να αποτελέσει μια συγκλονιστική εμπειρία. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορείτε να δροσιστείτε στα παγωμένα νερά της λίμνης με φόντο τον καταρράκτη αμέσως μετά την πεζοπορία σας.