Γαύριο

Γαύριο

Η πρώτη και η τελευταία εικόνα της Άνδρου

Το Γαύριο είναι το λιμάνι της Άνδρου και αποτελεί την πρώτη και την τελευταία εικόνα που αντικρίζει κανείς στο νησί. Ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού της Άνδρου. Κρύβεται σε έναν κλειστό όρμο και “φανερώνεται” μόνο όταν το καράβι περνά δίπλα από τα βράχια και μπαίνει στο λιμάνι. Το Γαύριο όπως και το γειτονικό Μπατσί, θεωρείται μία από τις πιο τουριστικές περιοχές του νησιού με την μεγαλύτερη κίνηση και διαθέτει αρκετά καταλύματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ και μπαρ. Στην επάνω πλευρά του οικισμού υψώνεται η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Αξιοθέατα κοντά στο Γαύριο

Πολύ κοντά στο Γαύριο, θα δει κανείς σπάνιας ομορφιάς εικόνες και άλλα εντυπωσιακά αξιοθέατα, όπως τον κυλινδρικό πύργο του Αγίου Πέτρου που χρονολογείται από τον 3ο αι. π.Χ. και ασφαλώς τον πύργο Γιαννούλη στον Αμμόλωχο από τον 17ο αι. π.Χ.
Άξιο αναφοράς είναι και το Καστρί, ο λόφος στα αριστερά καθώς μπαίνουμε στο λιμάνι του Γαυρίου, όπου θα δει κανείς τον ομώνυμο Φάρο του Γαυρίου και τα συντρίμμια του αρχαίου τείχους που είχε επισκευαστεί από τον Αλκιβιάδη κατά την εξορία του στην Άνδρο. 
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Κάστρο της «Οστοδωσιάς» ή Πύργος του Μακροτάνταλου, ένα ενετικό οχυρωματικό έργο, χαρακτηριστικό παράδειγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το Κάτω Κάστρο στη Χώρα της Άνδρου. Ακόμα, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο Μαρωνίτης, απέναντι από το Γαύριο στο βουνό Χάρακας, όπου διασώζονται υπολείμματα τείχους της εποχής του Χαλκού και το Καστελλάκι, έναν οχυρωμένο χώρο που βρίσκεται στις Γίδες, απέναντι από τον οικισμό «Καλοκαιρινή».

Γαύριο και γύρω Χωριά

Πάνω από το Γαύριο, ξεχωρίζουν τα χωριά Άνω Γαύριο και Κουμάρι, τα οποία αμφότερα έχουν μοναδική θεά στην κοιλάδα και «βλέπουν» ως την Αττική. Απέναντι από το λιμάνι βρίσκεται και ο μικρός οικισμός Χάρακας. Μόλις στα 5 χ.μ. ξεχωρίζουν και τα χωριά Πάνω και Κάτω Φελλός, που αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για τους φιλήσυχους ταξιδιώτες και τους ψαράδες.
Στου προορισμούς γύρω οικισμούς, συγκαταλέγονται και τα κατάφυτα χωριά Αμμόλωχος -ο οποίος οφείλει το όνομά του στο φυτό μολόχα που υπάρχει σε αφθονία- και Παλαιστού. Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Καλυβάρι το οποίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 300 μέτρων και φιλοξενεί το μοναδικό αιολικό πάρκο της Άνδρου.