Χώρα

Χώρα

Η Αρχοντική Χώρα της Άνδρου

Η Χώρα της Άνδρου είναι η πρωτεύουσα του νησιού και πατρίδα φημισμένων καπεταναίων και εφοπλιστών. Αυτή η πρωτεύουσα κάνει την διαφορά από τις υπόλοιπες των Κυκλάδων, καθώς δε μοιάζει με καμία άλλη. Όμορφα νεοκλασικά αρχοντικά σπίτια και κτίρια, πλακόστρωτους δρόμους, πλατείες, γραφικά σοκάκια, ωραίες εκκλησίες και ενδιαφέροντα μουσεία είναι στοιχεία που την καθιστούν ξεχωριστή. Η Χώρα είναι χτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο, στο κέντρο της ανατολικής ακτής του νησιού, ανάμεσα στις δύο μεγάλες αμμώδεις παραλίες το Νειμποριό και το Παραπόρτι.

Βόλτα στα στενά της Χώρας

Στη Χώρα της Άνδρου, τα επιβλητικά κτήρια και τα αρχοντικά σπίτια των εφοπλιστών φέρνουν στο νου σου εικόνες από μακρινά ταξίδια, λιμάνια και χρυσές εποχές του παρελθόντος. Περπάτησε στον κεντρικό μαρμαρόστρωτο δρόμο της και φτάσε ως την πλατεία του Αφανούς Ναύτη, το σημείο όπου το νησί μοιάζει να βουτά μέσα στη θάλασσα. Στην τοποθεσία αυτή ήταν χτισμένο το περίφημο ενετικό κάστρο του 13ου αιώνα, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι και την καταστροφή του από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εδώ βρίσκεται και ο περίφημος Τουρλίτης, ο φάρος του 19ου αιώνα που μέχρι σήμερα παραμένει ο μοναδικός της Ευρώπης που είναι χτισμένος πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα. Όταν τελειώσεις τη βόλτα σου, μην ξεχάσεις να κάνεις μια στάση στην κεντρική πλατεία για καφέ και γλυκό του κουταλιού κάτω από τα πλατάνια.

Χώρα και γύρω χωριά

Κοντά στην Χώρα μπορείτε να επισκεφτείτε όμορφα και γραφικά χωριά, όπως τα Λάμυρα ένα αρχοντικό χωριό με πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια χτισμένα ανάμεσα στα δέντρα και τη Μεσαριά. Τα Λειβάδια, το χωριό που είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Γερακώνες, τις Μαίνητες, όπου τα νερά τρέχουν από τα μαρμάρινα κεφάλια των λιονταριών στη γραφική πλατεία με τις ταβέρνες και τα καφενεία και τις Στενιές. Τα Αποίκια ένα καταπράσινο γραφικό χωριό που αξίζει να επισκεφθείτε καθώς εδώ βρίσκεται και η φημισμένη πηγή Σάριζα. Κοντά στο κέντρο της Χώρας βρίσκονται και τα χωριά Αλαδινού με το παλιό πέτρινο γεφύρι και το ξεχωριστό σπήλαιο Φόρος, το χωριό Βραχνούς που είναι σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού Γερακώνες και  τα Φάλλικα, ένα μικρό και γραφικό χωριό κάτω από τη μονή Παναχράντου. Στους Κατακαλαίους, πάνω από τα Αποίκια, μπορείτε να απολαύσετε υπέροχη θέα στο πέλαγος και στην Χώρα της Άνδρου. Άλλα παραδοσιακά χωριά της γύρω περιοχής είναι οι Στραπουριές, Μεσαθούρι και Υψηλού.