Παραλία Άχλα

Παραλία Άχλα

Παραλία Άχλα

Η Παραλία Άχλα της Άνδρου, ανήκει στις πιο γνωστές και πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας. Τα μαγευτικά σμαραγδένια νερά της, η ψιλή άμμος και το μικρό λευκό βότσαλο, είναι τα στοιχεία που την καθιστούν μοναδική. Πρόκειται για έναν πλούσιο βιότοπο με εντυπωσιακό πλατανόδασος όπου εκβάλλει ο ποταμός Άχλας. Γι’ αυτό, όταν φτάσεις εδώ, θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι κυριολεκτικά στον παράδεισο. Η εικόνα της παραλίας ολοκληρώνεται με το χαρακτηριστικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο ένα άκρο της και τον Φάρο τη Γριάς που βρίσκεται ακριβώς απέναντί του.

Ο ποταμός Άχλας, ένας πλούσιος υδροβιότοπος

Τα Άχλα πήραν το όνομά τους από τον ποταμό Άχλα, ο οποίος αναβλύζει από τις πλαγιές των βουνών της Βουρκωτής και εκβάλλει στην παραλία, δημιουργώντας ένα πανέμορφο θέαμα της φύσης. Πρόκειται για έναν από τους τρεις μεγαλύτερους ποταμούς της Άνδρου, ενώ τα νερά του συνεχίζουν να ρέουν ακόμα και τις ζεστές και άνυδρες μέρες του καλοκαιριού. Η περιοχή, φιλοξενεί καβούρια του γλυκού νερού, χέλια, νεροχελώνες, λαγούς και λιβελούλες. Από εδώ περνούν και σπάνια αποδημητικά πουλιά, όπως το θαλασσοπούλι «Μαυροπετρίτης», ένα είδος γερακιού που κάνει στα Άχλα μία στάση για να ξεκουραστεί, πριν φτάσει στον τελικό του προορισμό, τη Μαδαγασκάρη.

Τοποθεσία-Πρόσβαση

Η παραλία Άχλα βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Άνδρου, βόρεια της Χώρας, κάτω από το χωριό της Βουρκωτής. Υπάρχουν δύο τρόποι για να την επισκεφτεί κανείς. Είτε μέσω ενός δύσβατου χωματόδρομου με τζιπ, είτε από τη θάλασσα με σκάφος που ξεκινά από τη Χώρα της Άνδρου. Προσεγγίζοντάς την από το χωματόδρομο θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε τη νέα Μονή του Αγίου Μάμα, κτίσμα του 16ου αιώνα και Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Άνδρου. Προσεγγίζοντας την από τη θάλασσα, θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε σπηλιές και βραχονησίδες καθώς και το βράχο με το εκκλησάκι της Θεοτόκου. Από το λιμάνι του Γαυρίου η παραλία απέχει 34χλμ., από το Μπατσί 28 χλμ., από τη Χώρα της Άνδρου 24χλμ. και από το Κόρθι 45χλμ.