Φάρος Φάσσας

Φάρος Φάσσας

Ο Φάρος της Φάσσας στην Άνδρο

Ο Φάρος της Φάσσας χτίστηκε το 1856 και βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη της Άνδρου, ένα χιλιόμετρο μέσα από την ακτή και σε εστιακό ύψος 212 μέτρων. Για πολλά χρόνια ήταν ο ισχυρότερος των ελληνικών ακτών στο στενό του Κάβο Ντόρο που χωρίζει την Άνδρο από την Εύβοια.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο.

Το 1993 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου, ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως αυτόματος ηλεκτρικός, με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 30 μίλια.

Η πρόσβαση στο φάρο γίνεται οδικώς από τo Γαύριο προς Μακροτάνταλο.

Eγραψε ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο διάσημος συγγραφέας με καταγωγή από την Ανδρο, για τον φάρο αυτό: «Εκεί, στην απωτέραν άκραν του νησιού, στο μάτι του βορρά, στην μπούκα της τραμουντάνας, όρθιος πάντοτε και στιλπνός, ο τηλαυγής νηοπομπός, επάνω από τα κύματα και επάνω από τον τρόμον σαρώνει κάθε νύκτα τον ορίζοντα, με εκθαμβωτικάς κάθε νυχτιάς εκλάμψεις, ακοίμητος πάντοτες και ισχυρός, οδηγητής και ψυχοσώστης, των ποντοπόρων ο άγρυπνος φρουρός, ο μέγας της Φάσσας φάρος».