Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ακολουθήστε μας

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο

Στις 28 Ιουλίου 1979 το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή εγκαινίασε στη Χώρα της Άνδρου, γενέτειρα του Βασίλη Π. Γουλανδρή, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Επιθυμία των Ιδρυτών ήταν η δημιουργία ενός μικρού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, εξοπλισμένου με τις πιο σύγχρονες μουσειακές προδιαγραφές, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις διοργάνωσης σε αυτό διεθνών εκθέσεων.  

Το Μουσείο, συνολικής έκτασης 200 τ.μ., είναι έργο του αρχιτέκτονα Στάμου Παπαδάκη και σχεδιάστηκε με την προοπτική στέγασης και παρουσίασης της ολοκληρωμένης συλλογής έργων του Ανδριώτη γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου, την οποία ο ίδιος κληροδότησε στη γενέτηρά του. Τα εκθέματα εμπλουτίστηκαν στη συνέχεια με μέρος της συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Η αυξανόμενη προσέλευση των Aθηναίων, το ενδιαφέρον των κατοίκων της Άνδρου καθώς και η θετική απήχηση αυτής της προσπάθειας ώθησαν τους Ιδρυτές να αποφασίσουν την επέκταση του Μουσείου σε ένα νέο κτίριο. Στις 20 Ιουλίου 1986 εγκαινιάστηκε η Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, απέναντι από την Παλαιά, συνολικής επιφάνειας 1000 τ.μ. και σε σχέδια του Χρήστου Κοντοβουνήσιου. Τη σχεδίαση των εξωτερικών χώρων και του κήπου ανέλαβε η Μιράντα Σπηλιωτοπούλου-Βαζάκα. Η αρχιτεκτονική ένταξη του κτιρίου στον περιβάλλοντα χώρο διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό στην Osaka της Ιαπωνίας το 1990 και δημοσιεύθηκε στο Contemporary Landscapes in the World.  

Κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου εκτίθεται στη Νέα Πτέρυγα μέρος της συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, η οποία αποτελείται από περισσότερα από 300 έργα διακεκριμένων Eλλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Από το 1986 το Ίδρυμα οργανώνει κάθε καλοκαίρι στη Νέα Πτέρυγα περιοδικές εκθέσεις έργων πολύ σημαντικών καλλιτεχνών του αιώνα μας. Κάθε περιοδική έκθεση πλαισιώνεται από συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας, πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο των εκθεμάτων, έκδοση καρτών και αφισών, προβολές ταινιών για τη ζωή και το έργο των δημιουργών, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Κύριος στόχος του Mουσείου είναι να εξακολουθήσει να συμβάλλει στην προώθηση της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, ελληνικής και διεθνούς, και να προσφέρει έμπρακτα τη δική του δημιουργική πρόταση στους σύγχρονους εικαστικούς προβληματισμούς.


Ωράριο λειτουργίας

Ωράριο λειτουργίας

Ιούλιος - Σεπτέμβριος
(κατά την θερινή περιοδική έκθεση)

Τετάρτη – Κυριακή
11:00-15:00 & 18:00-21:00

Δευτέρα
11:00-15:00

Τρίτη
κλειστά
Εισιτήρια

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: 6 €

Μειωμένο εισιτήριο: 4 €
Άτομα άνω των 65 ετών
Παιδιά από 13 έως 17 ετών
Φοιτητές
Άνεργοι
Οπλίτες θητείας

Ελεύθερη είσοδος

B&E Members
Παιδιά έως 12 ετών
ΑμεΑ και ο συνοδός τους
Εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν σχολεία
Κάτοχοι κάρτας AICA – ICOM – ICOMOS
Μέλη Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών
Διπλωματούχοι ξεναγοί
Δημοσιογράφοι