Αρχαιολογικός Χώρος Υψηλής

Αρχαιολογικός Χώρος Υψηλής

Αρχαιολογικός Χώρος Υψηλής

Η αρχαία πόλη της Υψηλής βρίσκεται στο Απροβάτου και ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Οι πρώτες ανασκαφές έφεραν στο φως περιορισμένα αλλά σημαντικά αρχαία λείψανα, όπως το ναό στο κέντρο της ακρόπολης, κτήρια και τμήμα του τείχους, καθώς και πληθώρα κινητών ευρημάτων. Η ανασκαφή έδωσε σημαντικότατα ευρήματα, πολύτιμα για τη Γεωμετρική και Αρχαϊκή εποχή στις Κυκλάδες και ευρύτερα στο Αιγαίο.

Το ιερό, στο κέντρο της ακρόπολης, αφιερωμένο πιθανόν στη θεά Δήμητρα, ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. και συνέχισε τη λειτουργία του τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ. Η Υψηλή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οχυρωμένους οικισμούς της πρώιμης εποχής του Σιδήρου στο Νότιο Αιγαίο. Έχει αποκαλυφθεί μεγάλο τμήμα του πολεοδομικού ιστού της αρχαϊκής φάσης της ακρόπολης, καθώς και της οχύρωσης της γεωμετρικής εποχής. Αγροικίες των ιστορικών χρόνων έχουν έρθει στο φως, στην ευρύτερη περιοχή της Υψηλής.

Η Υψηλή είναι ο μοναδικός οργανωμένος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στην Άνδρο και βρίσκεται στο χωριό Απρόβατο, λίγο μετά το Μπατσί, καθώς κατευθυνόμαστε προς Χώρα. Η μετακίνηση γίνεται πολύ εύκολα, με Ι.Χ ή λεωφορείο. Η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται σχεδόν πάνω στον κεντρικό δρόμο του νησιού.