Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιόπολης

Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιόπολης

Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιόπολης στην Άνδρο

Η Παλαιόπολη ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου και η μοναδική πόλη στο νησί κατά την Κλασική Εποχή. Ιδρύθηκε τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. και γνώρισε μεγάλη άνθιση, όμως καταστράφηκε από σεισμό τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ένα μέρος της βυθίστηκε στη θάλασσα. Από την αρχαία πόλη σώζεται το τείχος, τα ιερά, ένας ναός αφιερωμένος στον Πύθιο Απόλλωνα (τέλη του 6ου αι. π.Χ.), που λατρευόταν ως κύρια θεότητα μαζί με τον Διόνυσο στην Άνδρο, νεκροταφεία κ.ά. Σήμερα είναι ένα όμορφο καταπράσινο χωριό στην πλαγιά του όρους Πέταλο. Η αρχαία πολιτεία ήταν αρκετά πιο χαμηλά, κοντά στο λιμάνι, ο μισοβυθισμένος μώλος του οποίου φαίνεται από το χωριό. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1987 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Από εκεί προέρχεται ο Κούρος που στολίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου και ίσως μία Κόρη, που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει την πόλη των κλασικών χρόνων με την αγορά της, τμήματα τριών πλακόστρωτων δρόμων και δύο στοών, αποχετευτικό και αρδευτικό δίκτυο και το πιο σημαντικό είναι, ότι οι κάτοικοί της γνώριζαν την κατεργασία μετάλλων. Συνεπώς μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιόπολης κατά την ανασκαφή έχει φέρει στο φως και σπίτια των πρώτων χριστιανικών αιώνων, όπως επίσης μια τρίκλιτη βασιλική, η οποία σώζεται σε καλή κατάσταση σε ύψος έως τριών μέτρων. Είναι πιθανόν ο ναός να καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό του 552 της Ανατολικής Μεσογείου, οπότε αντικαταστάθηκε από έναν μικρότερο. Το 2009 αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο στο κεντρικό κλίτος της βασιλικής του 5ου αιώνα με τα ονόματα των δύο κτητόρων της, που ονομάζονταν: Ευφρόσυνος και Μαρία. Τα ευρήματα φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο της Παλαιόπολης.