Μονή Αγίας Μαρίνας

Μονή Αγίας Μαρίνας

Η Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο

Η Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο είναι ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα και βρίσκεται στην περιοχή του χωριού των Αποικίων βόρεια της Χώρας της Άνδρου. Είναι αφιερωμένη στη Μεγαλομάρτυρα του 3ου αιώνα μ.Χ. και ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους τους Έλληνες Αγία Μαρίνα. Η ίδρυση της χρονολογείται το 1325 μ.Χ. όταν στην περιοχή Λίτρες παρουσιάζεται θαυματουργικά η Αγία Μαρίνα σε γέροντα ασκητή και του υποδεικνύει να βρει την “κεκρυμμένη εικόνα” της σε μία σχισμή ενός βράχου, όπως και έγινε. Ο Αυτοκράτορας Εμμανουήλ Β΄ ο Κομνηνός βοηθά οικονομικά και έτσι ιδρύεται η Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Άνδρου.

Κατά τον 16ο αιώνα, το μοναστήρι καίγεται τρεις φορές κατά τις επιδρομές πειρατών, με αποτέλεσμα να χάσει την παλαιά αίγλη και να φτάσει το 1743 σε τέλεια παρακμή με πέντε μόνο υπέργηρους μοναχούς. Τότε επεμβαίνει η Αγία Μαρίνα και με νέο θαύμα φέρνει στη μονή της τον Ιερομόναχο Σωφρόνιο, ο οποίος κάτω από συνεχή θαύματα και οράματα παραμένει και πουλώντας την περιουσία του στην Πελοπόννησο, ανακαινίζει το μοναστήρι και το μετατρέπει σε γυναικεία μονή το 1746. Τότε πολλές αρχοντοπούλες της Άνδρου ενδύονται το Αγγελικό Σχήμα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μοναζουσών να φτάνει τις εκατό. Η αίγλη της Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο, αλλά και τα περίφημα εργόχειρα των εργαστηρίων αργυροποιείας, χαρακτικής και μεταξιού της, απλώνουν τότε τη φήμη της παντού.

Το 1883 η Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας αναγκάζεται να κλείσει και μετατρέπεται σε στάβλο κατόπιν διατάγματος των Βαυαρών αντιβασιλέων. Τη θαυματουργή εικόνα της αγίας την αγοράζει σε αναγκαστική δημοπρασία η ιστορική οικογένεια Εμπειρίκου για να την διασώσει. Η οικογένεια αυτή τοποθετεί την εικόνα στον Ιερό Ναό της Παναγίας στη Χώρα της Άνδρου, όπου παρέμεινε για 146 χρόνια. 

Ένα ακόμη θαύμα για την Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο

Το 1975 Μητροπολίτης Δωρόθεος, διαβαίνοντας τα ερείπια τη Μονής παρακαλεί τον διάκονο του να την αναστηλώσει. Ο πρώην Αγιορείτης μοναχός Κυπριανός αρνείται. Το ίδιο βράδυ όμως εμφανίζεται η Αγία σε όραμα λέγοντας του ότι πρέπει να επιστρέψει η ίδια και οι αδελφές την να κατοικήσουν στην Μονή. Από την επόμενη κιόλας μέρα αρχίζει η σύγχρονη αναστήλωση για τη Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο.

Μετά από επίμονη προσπάθεια του Κυπριανού η εικόνα επιστρέφει από την Χώρα της Άνδρου στη μονή το 1976. Παράλληλα, ο μοναχός εντοπίζει και το αγίασμα που του υπέδειξε η Αγία Μαρίνα σε όραμα στον ύπνο του. Τις τελευταίες δεκαετίας η Αγία Μαρίνα έχει πραγματοποιήσει πολλά θαύματα, άλλα ευρέως γνωστά και άλλα όχι.

Η Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο εορτάζει στις 17 Ιουλίου προσελκύοντας χιλιάδες προσκυνητές.