Πάσχα στην Άνδρο

Πάσχα στην Άνδρο
07 Απριλίου 2022

Πάσχα στην Άνδρο - Ο ιδανικός Πασχαλινός προορισμός

Το Πάσχα πλησιάζει…Ανοιξιάτικα χρώματα, νόστιμα τοπικά εδέσματα, νησιώτικη μουσική και κατανυκτική ατμόσφαιρα, χαρακτηρίζουν το Πάσχα στην Άνδρο ως μία εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Είναι ο ιδανικός προορισμός για μία Πασχαλινή απόδραση, μόλις δύο ώρες από την Αθήνα.

Στην Άνδρο το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη. Οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στις εκκλησίες και στα μοναστήρια, η περιφορά του Επιταφίου στα δρομάκια του νησιού, η Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο και η γιορτινή ατμόσφαιρα της Κυριακής σε κάνουν να νιώθεις πως το Πάσχα γιορτάζεται καλύτερα με νησιώτικη ατμόσφαιρα.

 

Μεγάλη Εβδομάδα στην Άνδρο

Τη Μεγάλη Πέμπτη ξεκινάει η ακολουθία της μαρτυρικής Σταύρωσης του θεανθρώπου και το διάβασμα των Δώδεκα Ευαγγελίων. Σε κάθε εκκλησία του νησιού μετά την ακολουθία στολίζεται ο Επιτάφιος με πολύχρωμα λουλούδια περασμένα σε κλωστές. Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει όλο το βράδυ.


Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, μετά την αποκαθήλωση πραγματοποιείται προσκύνημα στους επιταφίους, ενώ το βράδυ γίνεται η περιφορά τους στα γραφικά σοκάκια του νησιού μέσα σε κλίμα κατάνυξης και πλήθος κόσμου, στη Χώρα, το Μπατσί, στο Κόρθι, στο Γαύριο και σε όλα τα χωριά. Στα πλακόστρωτα δρομάκια της Χώρας συναντιούνται και οι τρεις Επιτάφιοι, στην πλατεία Καΐρη, ενώ στο Μπατσί γίνεται μεγάλη περιφορά με φόντο τη θάλασσα και το γραφικό οικισμό.

Φώτο: Βαγγέλης Λουκίσας / Πηγή: Andros Film

Το Μεγάλο Σάββατο, όλη η Άνδρος  γιορτάζει την Ανάσταση και ο ουρανός φωτίζεται από τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Όπου κι αν βρεθεί κάποιος στο νησί θα νιώσει το ίδιο όμορφα. Η βραδιά συνεχίζεται με παραδοσιακή μαγειρίτσα, ψητό αρνί στο φούρνο, κόκκινα αυγά, ντόπιο κρασί και διασκέδαση μέχρι το πρωί.

Φώτο: Επαμεινώνδας Μαρμαράς / Πηγή: Micra Anglia

Την Κυριακή του Πάσχα, στις ταβέρνες σερβίρονται Ανδριώτικες γεύσεις, με τον παραδοσιακό “Λαμπριάτη” (κατσικάκι ή αρνί γεμιστό, με πολλά ντόπια μυρωδικά, ψημένο σε ξυλόφουρνο) να μη λείπει από κανένα τραπέζι. Πολλές από τις ταβέρνες έχουν ζωντανή μουσική από τοπικά συγκροτήματα, των οποίων το μουσικό ρεπερτόριο είναι πολύ πλούσιο και διασκεδαστικό. Απολαύστε παραδοσιακούς νησιώτικους ρυθμούς.


Το απόγευμα της Κυριακής, στο Κόρθι, στην Παλαιόπολη, στο Συνετί, στα Φάλλικα και σε άλλα χωριά μικροί και μεγάλοι παίζουν στους δρόμους και στις πλατείες τα “Τσούνια”.  Ένα παραδοσιακό παιχνίδι που μοιάζει με μπόουλινγκ.

Φώτο: Δημήτρης Αντωνέλλος / Πηγή: Εν Άνδρω

Στις Στενιές η ατμόσφαιρα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως «εκρηκτική», αφού εδώ τον πρώτο λόγο έχουν τα “μάσκουλα”, τα παλιά μαντεμένια κανόνια που σκάνε απ’ άκρη σ’ άκρη στο χωριό με εκκωφαντικό θόρυβο. Μία μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε.


Το Ανοιξιάτικο τοπίο, τα χρώματα, οι μυρωδιές της φύσης και τα άφθονα νερά συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο. Τα αρώματα από τους κήπους και τους μπαξέδες μπερδεύονται με το θυμάρι, τη ρίγανη και δημιουργούν μεθυστική ατμόσφαιρα. Είναι ευκαιρία λοιπόν κατά την παραμονή σας στην Άνδρο τις ημέρες του Πάσχα να περπατήσετε κάποια από τα μονοπάτια του νησιού ή ακόμα και να επισκεφτείτε τα επιβλητικά μοναστήρια του νησιού μας. Φεύγοντας μην ξεχάσετε να πάρετε παραδοσιακά γλυκά όπως αμυγδαλωτά, καλτσούνια, παστιτσάκια, γλυκά του κουταλιού και παστέλι.