BLUE LIFE ΆΝΔΡΟΣ: Η Εκπαιδευτική Δράση της HELMEPA στα Σχολεία της Άνδρου

BLUE LIFE ΆΝΔΡΟΣ: Η Εκπαιδευτική Δράση της HELMEPA στα Σχολεία της Άνδρου
22 Απριλίου 2024

H A.M.K.E Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου, στο πλαίσιο των εαρινών δράσεων για τα 10 χρόνια του Φεστιβάλ Άνδρου, σε συνεργασία με την HELMEPA, παρουσιάζει σε Δημοτικά (Δ’, Ε’, ΣΤ’ τάξη) και Γυμνάσια του νησιού τη δράση BLUE LIFE ΑΝΔΡΟΣ, από τις 23 έως τις 25 Απριλίου 2024.

Στο πλαίσιο του BLUE LIFE AΝΔΡΟΣ,  πιστοποιημένα και ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της HELMEPA  θα επισκεφτούν τα σχολεία που αποδέχτηκαν να ενταχθούν στη δράση και θα παρουσιάσουν/συζητήσουν με τους μαθητές θέματα όπως η θαλάσσια ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, τα επαγγέλματα της θάλασσας, οι προοπτικές εργασίας των νέων στη γαλάζια οικονομία, οι παγκόσμιοι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης κ.α.

Συγκεκριμένα, οι παρουσιάσεις που θα γίνουν στα σχολεία της Άνδρου είναι:
▪ Η θάλασσα είναι ζωή
Παρουσίαση σχετικά με την προσφορά του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη ζωή μας, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει και τους τρόπους προστασίας του.
▪ Βιώσιμη Ανάπτυξη
Ενημέρωση για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. 
▪ Επαγγέλματα της θάλασσας
Παρουσίαση κατά την οποία θα δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να μάθουν περισσότερα για τον συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο της Γαλάζιας Οικονομίας και την προοπτική απασχόλησης στα επαγγέλματα της θάλασσας.

Πρόγραμμα του BLUE LIFE ΑΝΔΡΟΣ 23-25 Απριλίου 2024
Τρίτη 23 Απριλίου-Χώρα
Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο της Χώρας, στις 09:30 για το Δημοτικό της Χώρας και στις 11:00 για το Γυμνάσιο της Χώρας.
Θα ακολουθήσει καθαρισμός των ακτών με τη συμμετοχή των μαθητών του Δημοτικού.

Τετάρτη 24 Απριλίου-Γαύριο 
Στο Δημοτικό Γαυρίου, στις 09:30 θα γίνει η παρουσίαση για τους μαθητές των Δημοτικών Γαυρίου και Μπατσίου.
Στο Γυμνάσιο Γαυρίου, στις 09:30 θα γίνει η παρουσίαση για τους μαθητές του Γυμνασίου  Γαυρίου.
Στη συνέχεια, ομάδα δυτών θα καθαρίσει τον βυθό του λιμανιού, με την παρουσία των μαθητών.

Πέμπτη 25 Απριλίου-Κόρθι
Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στις 09:30 για το Δημοτικό Κορθίου στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Γλυνός και στις 11:45 για το Γυμνάσιο Κορθίου, στο χώρο του σχολείου.
Θα ακολουθήσει καθαρισμός των ακτών με τη συμμετοχή των μαθητών.

Λίγα λόγια για τη HELMEPA
Η HELMEPA είναι η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, μία από τις πιο ιστορικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, που εδώ και 41 χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλασσών και ακτών, την ασφάλεια στη θάλασσα και τη βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία.
Έως σήμερα, περισσότεροι από 450.000 μαθητές/τριες έχουν επισκεφθεί τις εκθέσεις της και 144.500 μαθητές/τριες (από 4.449 σχολεία) έχουν συμμετάσχει σε 45.000 περιβαλλοντικές δράσεις, μαζί με 9.293 εκπαιδευτικούς-εθελοντές.
Με γνώμονα τη διαρκή εμφύσηση του εθελοντισμού και σύμμαχο τον εμβληματικό της Γλάρο, η HELMEPA έχει συντονίσει 4.200 καθαρισμούς ακτών και βυθού σε συνεργασία με τις εταιρείες-μέλη μας, σχολεία, ΟΤΑ, Λιμενικές Αρχές, καταδυτικά κέντρα, πολιτιστικούς- αθλητικούς συλλόγους και περιβαλλοντικούς οργανισμούς.