56ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου

56ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου
31 Αυγούστου 2023

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

56ος ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΙΩΑΝΝΟΥ Β. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ 2023

31 Αυγούστου - 3 Σεπτεμβρίου 2023

 

Ο 56ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου: Ένας Αγώνας Γεμάτος Προκλήσεις

Ο 56ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου, γνωστός και ως «Ιωάννης Β. Γουλανδρής», αναμένεται να αποτελέσει μια συναρπαστική πρόκληση για τους συμμετέχοντες. Η διοργάνωση, που θεωρείται από πολλούς στην κοινότητα της ιστιοπλοΐας ως «The toughest race», έχει προσελκύσει τα κορυφαία ελληνικά πληρώματα και αναμένεται να προσφέρει μοναδικές στιγμές ανταγωνισμού και περιπέτειας.

Η εκκίνηση του 56ου αγώνα έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 31 Αυγούστου, με ακριβή ώρα 13:00, και στη γραμμή εκκίνησης θα βρεθούν 17 ιστιοφόρα. Μεταξύ των πληρωμάτων που ξεχωρίζουν, το «Velos», το οποίο στηρίζεται από την «Eurobank Private Banking», με τους Ολυμπιονίκες Τάκη Μάντη και Παύλο Καγιαλή. Επίσης, το «Black Jack», με τον Μάρκο Χατζηκυριακάκη, θα αγωνιστεί με τα χρώματα της Porsche. Τα δύο σκάφη της «Optimum Sailing Academy» θα φιλοξενήσουν ταλαντούχους ιστιοπλόους, ενώ το «Αριστοφανή» με τον Σίμο Καμπουρίδη αναμένεται επίσης να προσθέσει αίγλη στον αγώνα.

 


Φώτο: Andros International Yacht Race 2022, @Nikos Alevromytis

 

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία του φετινού αγώνα είναι η συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος θα δώσει την εκκίνηση του αγώνα. Αυτό αποτελεί ένα μοναδικό στιγμιότυπο, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας υπουργός Αθλητισμού από τις Κυκλάδες αναλαμβάνει την εκκίνηση ενός διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα. Ο κ. Βρούτσης εξέφρασε την τιμή που αισθάνεται για τη συμμετοχή του σε αυτήν την ιστορική διοργάνωση και υπογράμμισε την αξία του αγώνα για την ιστιοπλοΐα και το νησί των Κυκλάδων.

Η πορεία του αγώνα διαδραματίζεται σε ανοικτά νερά, με τον αγώνα να περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές ιστιοδρομίες. Η πρώτη ξεκινά από τη Βουλιαγμένη και καταλήγει στην Άνδρο, ενώ οι δύο επόμενες θα ξεκινήσουν από τη Χώρα της Άνδρου και θα προσφέρουν εκπληκτικέςστιγμέμες πλοήγησης μέσα από τα στενά του Καφηρέα. Αυτό το τμήμα του αγώνα αποτελεί έναν από τους παράγοντες που καθιστούν τον αγώνα τόσο προκλητικό και μοναδικό. Τα αιγαιοπελαγίτικα κύματα, οι ανεμολληνίες και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες αποτελούν στοιχεία που δοκιμάζουν την επιδεξιότητα, το θάρρος και την αντοχή των ιστιοπλόων.

Μια σημαντική πρωτοβουλία του φετινού αγώνα είναι η διοργάνωση livestreaming μετάδοσης για τις δύο διαδρομές που έχουν ως σημείο εκκίνησης την Χώρα της Άνδρου. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια διοργάνωση ανοικτής θαλάσσης στην Ελλάδα προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα, επιτρέποντας σε φίλους της ιστιοπλοΐας και στους λάτρεις του αθλήματος να παρακολουθήσουν τον αγώνα από κοντά, ακόμα και αν βρίσκονται μακριά από το νησί.

 


Φώτο: Andros International Yacht Race 2022, @Nikos Alevromytis

 

Η σημασία του αγώνα διαχρονικά αντικατοπτρίζεται στις εταιρικές συνεργασίες που τον υποστηρίζουν. Ο χρυσός χορηγός του αγώνα είναι το Private Banking του Ομίλου Eurobank, ένας εταίρος που στηρίζει τον αγώνα για 6η συνεχή χρονιά, συμβολίζοντας τη δέσμευσή του στην αθλητική κοινότητα. Η Porsche, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Μοτοδυναμική, αναλαμβάνει τον ρόλο του αργυρού χορηγού και είναι επίσης ένας εταίρος που συνδέεται με την ποιότητα, την απόδοση και την αδρεναλίνη. Υποστηρίκτριες εταιρίες, όπως οι «Αδαμάντιος, Αλίνα & Λεωνίδας Πολέμη», «Bureau Veritas», «Lipra Philanthropies» και «L. Papaphilippou & Co», συνεισφέρουν στην επιτυχία του αγώνα μέσω της στήριξής τους.

Ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου, που ξεκίνησε το 1967 με πρωτοβουλητή τον Ιωάννη Β. Γουλανδρή, συνεχίζει να αποτελεί μια σημαντική γιορτή για την ιστιοπλοΐα και το νησί των Κυκλάδων. Με τη συνδρομή των υποστηρικτών, των πληρωμάτων και των φιλάθλων, ο 56ος αγώνας αναμένεται να είναι μια ακόμα αξέχαστη εκδήλωση, γεμάτη αδρεναλίνη, ανταγωνισμό και μοναδικές ιστορίες τόλμης στο απέραντο γαλάζιο.

Η εκκίνηση της διοργάνωσης θα δοθεί από την Βουλιαγμένη όπου τα πληρώματα θα ταξιδέψουν 80 ναυτικά μίλια περίπου από τη Βουλιαγμένη με προορισμό το νησί της ναυτοσύνης, την Άνδρο.

 

Η παρακολούθηση θα είναι δυνατή από τον σύνδεσμο https://www.youtube.com/@HELLENICSAILINGFEDERATION