Σαπφώ: 22 Αυγούστου στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Σαπφώ: 22 Αυγούστου στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου
22 Αυγούστου 2022

Η Pascal Productions παρουσιάζει:

ΣΑΠΦΩ

Ποιήτρια. Ερωμένη. Θρύλος.

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Wendy Beckett

Η διεθνής θεατρική παραγωγή αφιερωμένη στην Ελληνίδα λυρική ποιήτρια της Λέσβου


Δευτέρα 22 Αυγούστου, στις 21.00 Ανοιχτό Θέατρο Χώρας στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου


Η Pascal Productions παρουσιάζει το έργο «ΣΑΠΦΩ», εμπνευσμένο από τα συγγράμματα της Σαπφούς, της Ελληνίδας λυρικής ποιήτριας που άκμασε τον 6ο αιώνα π.Χ. στο νησί της Λέσβου. 

Για την προσφορά της στα γράμματα και τις τέχνες υμνήθηκε από αρχαίους σοφούς. Ο Σωκράτης την ονόμαζε «η ωραία», ο Πλάτωνας την ύμνησε ως «σοφή» και «δέκατη μούσα», ο Αλκαίος την είχε αποκαλέσει «ιερή γυναίκα» και ο Ιουλιανός «θηλυκό Όμηρο». Η Σαπφώ έγραψε ερωτικά ποιήματα, ύμνους στους Θεούς και τραγούδια γάμου. Τα ποιήματά της τα μελοποιούσε και τα τραγουδούσε παίζοντας το έγχορδο μουσικό όργανο άρπα. Μέχρι σήμερα η Σαπφώ αναγνωρίζεται από τον πνευματικό κόσμο του δυτικού πολιτισμού ως «η γυναίκα που έγραψε την καλύτερη ποίηση που γράφτηκε ποτέ».

Εμπλουτίζοντας την πρωτότυπη ποίηση και την παραδοσιακή χορωδία με μοντέρνα μουσική και σύγχρονο χορό, το έργο «ΣΑΠΦΩ» είναι ένα παραμύθι για ενήλικες, μια συναρπαστική και ρομαντική θεατρική παράσταση. 

Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι της Wendy Beckett και η μετάφραση στα ελληνικά της Δάφνης Οικονόμου. Την παράσταση συν-σκηνοθετούν οι Wendy Beckett και Adam Fitzgerald και τις χορογραφίες έχει επιμεληθεί ο Φώτης  Διαμαντόπουλος. Τα σκηνικά έχει σχεδιάσει η Halcyon Pratt, τα κοστούμια ο Παύλος Θανόπουλος, ενώ τα φώτα  έχει αναλάβει ο Κώστας Ασμάνης, και την πρωτότυπη μουσική και το σχεδιασμό ήχου ο Mehdi Bourayou.

Στην παράσταση συμμετέχει ένα λαμπερό καστ με Έλληνες ηθοποιούς: Μαριάνθη Παντελοπούλου (στο ρόλο της  Σαπφούς), Αντώνης Αντωνάκος, Έρρικα Μπίγιου, Elton Dimroci, Ιώβη Φραγκάτου, Δημήτρης Λιόλιος, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Ελίνα Ρίζου, Γιώργος Σπανιάς, Δήμητρα Στογιάννη, Ελευθερία Τσαντούρη και Λάζαρος Βαρτάνης.


Λίγα λόγια για την Wendy Beckett
Η θεατρική συγγραφέας/ Σκηνοθέτης Wendy Beckett έχει γράψει πάνω από είκοσι πέντε (25) θεατρικά έργα και έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από σαράντα (40). Επίσης, έχει γράψει βιογραφίες, ραδιοφωνικά έργα, βιβλία, λιμπρέτα, ακαδημαϊκά άρθρα. Στο ραδιόφωνο ABCέπαιρνε συνεντεύξεις σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά μυαλά της εποχής μας – Gore Vidal, Leonard Bernsteinand, Paul Bowles. Το ακαδημαϊκό της υπόβαθρο περιλαμβάνει ψυχολογία, φιλοσοφία, λογοτεχνία και η ίδια έχει δώσει διαλέξεις για αυτά τα θέματα σε πολλά Πανεπιστήμια της Αυστραλίας. Έχει ταξιδέψει τα έργα της σε όλο τον κόσμο με παραστάσεις σε Σίδνεϋ, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Τόκυο κ.α.www.wendybeckett.com.au


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 17€
Μειωμένο: 12€ (Α.Μ.Ε.Α, φοιτητικό, άνεργοι, παιδιά)

Andros Festival 2022