28οι ΠΛΟΕΣ: Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως 30.07 - 02.10 2022

28οι ΠΛΟΕΣ: Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως 30.07 - 02.10 2022
21 Ιουλίου 2022

28οι ΠΛΟΕΣ: Επέτειος Μικρασιατικού Ελληνισμού 1922-2022, Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως

Το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου παρουσιάζει, στο πλαίσιο της 28ης διοργάνωσης του θεσμού Πλόες, την ομαδική εικαστική έκθεση «1922-2022 Επέτειος Μικρασιατικού Ελληνισμού. Το πέρασμα». Το φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως Νίκου Σιγάλα (1957-2022).

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών –έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής, εγκαταστάσεις και ψηφιδωτά– που αντλούν την έμπνευσή τους από τον μικρασιατικό και τον ποντιακό ελληνισμό. Οι καλλιτέχνες δεν εμπνέονται μόνο από τον όλεθρο, τη βαναυσότητα και τις δραματικές καταστάσεις που βίωσαν οι πρόγονοί μας. Κριτήριο για τη συγκρότηση της συγκεκριμένης έκθεσης στάθηκε η εκφραστική ποιότητα, ο διαλεκτικός χαρακτήρας και η ελευθερία των καλλιτεχνών να διαμορφώσουν έργα εμπνευσμένα από τις υπαρξιακές ανησυχίες και τα ψυχοδυναμικά αποτυπώματα μιας ολόκληρης περιόδου 100 χρόνων, που μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα (1922-2022).

Η εικαστική έκθεση που παρουσιάζουν οι 28οι Πλόες αφορά τα περισσότερο ή λιγότερο εμφανή σημάδια που άφησαν στο συλλογικό μας ασυνείδητο και στη σκέψη μας τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 1922 μέχρι σήμερα, αναφορικά με τον πολιτισμικό εμβολιασμό που δεχτήκαμε όλο αυτό το διάστημα και γόνιμα τον μετουσιώσαμε μέσα από τα εξ αντανακλάσεως βιώματα και τις εμπειρίες των ομογενών μας προσφύγων.

 

 

Από το 1922 και έπειτα είναι πολυεπίπεδη και ουσιαστική η παρουσία των Μικρασιατών και των Ποντίων στην Ελλάδα, καθώς ανέπτυξαν με προκοπή και γρήγορους ρυθμούς όλες τις περιοχές όπου έζησαν και εργάστηκαν, εμπλουτίζοντας με ερευνητικό πνεύμα, με ανθρωπιστικές αξίες και με δεξιότητες τη συνολική μας καθημερινότητα. Μεταβλήθηκε έκτοτε ριζικά το ύφος και το ήθος της ζωής μας. Διευρύνθηκαν παράλληλα και οι ορίζοντές μας. Αναπτύχθηκαν προβληματισμοί γύρω από την αυτεπίγνωση και τα απορρέοντα εξ αυτής υπαρξιακά μας ζητήματα. Άλλαξε τόσο η αισθητική και οι αντιλήψεις μας για τη ζωή και την τέχνη που την αντανακλά, όσο και ο τρόπος σκέψης, σύμφωνα με τις ανάγκες μας, κοινωνικές και πνευματικές. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που η ομαδική αυτή επετειακή έκθεση βασίζεται κυρίως στον προσδιοριστικό της υπότιτλο, που είναι «Το πέρασμα».

Χωρίς να αγνοεί το δράμα που έζησαν οι Μικρασιάτες, η έκθεση δεν περιορίζεται σε αυτό, ούτε συναισθηματικά ομφαλοσκοπεί. Επικεντρώνεται περισσότερο στην αναγωγή της μνήμης και στις επενέργειές της, στα ερωτήματα που ανέκυψαν και σε εκείνα που μεσολάβησαν σχετικά με την επόμενη μέρα και επομένως το βάρος κυρίως πέφτει στην υπαρξιακή και πολυεπίπεδη διάσταση που εμπεριέχει η ίδια η έννοια του «περάσματος».

 

 

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Βλάσης Αγτζίδης, Γιάννης Αδαμάκος, Χρήστος Αντωναρόπουλος, Γιάννης Αριστοτέλους, Βαγγέλης Γκόκας, Ελένη Ζούνη, Κωνσταντίνος Κανταρτζής (ΚΑΝΤ), Βλάσης Κότιος, Γιάννης Κυριακίδης, Γιάννης Μακρίδης, Κωνσταντίνα και Κλειώ Μπολιεράκη, Βαγγέλης Παππάς, Κική Περιβολάρη (Kiki), Γιώργος Σαλταφέρος, Νίκος Σκλαβενίτης, Γιώργος Σταματάκης, Μαριάννα Στραπατσάκη, Έφη Φουρίκη, Θάλεια Χιώτη.

 

 

Την Κυριακή 31 Ιουλίου, στις 11.30 π.μ., στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως θα πραγματοποιηθεί πλαισιωτικά ως προς το θέμα διάλεξη και συζήτηση με το κοινό σχετικά με τη Μικρασιατική Καταστροφή και τους προβληματισμούς γύρω τα αίτια και τις επιπτώσεις της. Ομιλητής θα είναι ο Βλάσης Αγτζίδης, δρ Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού και παράλληλα εικαστικός δημιουργός.

Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και του συνοδευτικού καταλόγου, είναι της Αθηνάς Σχινά, ιστορικού Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού στο ΕΚΠΑ.

Ίδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως: Χώρα Άνδρου, τηλ. 22820 24598


Διάρκεια έκθεσης:
30 Ιουλίου-2 Οκτωβρίου 2022 (Τετάρτη-Δευτέρα 10.30-14.30 και 18.30-21.30)