Γαυριώτικα 2022: 30.07 - 17.08 2022

Γαυριώτικα 2022: 30.07 - 17.08 2022
30 Ιουλίου 2022

Γαυριώτικα 2022

 

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Η παράδοση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του συλλόγου μας συνεχίζεται και με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αποφάσισε να ικανοποιήσει την ανάγκη των συμπολιτών μας και φίλων του συλλόγου για το αναμενόμενο πολιτιστικό καλοκαίρι στο Γαύριο. Επειδή όμως η πανδημία εξακολουθεί να κυκλοφορεί γύρω μας, θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι οδηγίες που έχουν εξαγγελθεί από τα Υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού για την ασφάλεια όλων μας.

Το πρόγραμμά μας για φέτος περιλαμβάνει μία σημαντική εκδήλωση που γίνεται για πρώτη φορά στην Άνδρο, με τίτλο: «Η Ανδρος στις μουσικές του Αιγαίου» και αναφέρεται στην παραδοσιακή μουσική της Άνδρου, την ιστορική αναδρομή, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την εξελικτική της πορεία, με ομιλητή-συντονιστή τον κ. Χάρη Σαρρή, Δρ Εθνομουσικολογίας (ΕΚΠΑ). Θα συμμετάσχουν παραδοσιακοί οργανοπαίχτες απ’όλη την Ανδρο, ικανοποιώντας ένα αίτημά τους προς τον σύλλογό μας και τον χορευτικό Σύλλογο «Υδρούσα».
Περιλαμβάνει ακόμα συναυλία με τον δημοφιλή καλλιτέχνη Γιάννη Ζουγανέλη και πολυμελές μουσικό σχήμα που υπόσχεται μια αξέχαστη βραδιά με πολλή μουσική, με το γνωστό ταμπεραμέντο του καλλιτέχνη. Επίσης δύο ακόμα εκδηλώσεις που αφορούν την παλιά Άνδρο, όπως η «Ανδριώτικη βεγγέρα» και οι «Ιστορίες από την άγνωστη Άνδρο» με ομιλητές επιστήμονες ερευνητές εγνωσμένου κύρους.

Τέλος θα παρουσιάσουμε τη ζωή και το έργο του Gösta Hellner, σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη, φωτογράφου-εικαστικού, που διαμένει πολλά χρόνια στην Άνδρο, και θα εκτεθεί η τελευταία δουλειά του «Οι κούκλες της Άνδρου».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του Φιλοπρόοδου Ομίλου «Το Γαύριο»

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ, 21:00

Λιμάνι Γαυρίου

Η ΑΝΔΡΟΣ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πώς διαμορφώνεται το μουσικό προφίλ ενός τόπου; Τι βρίσκεται πίσω από αυτό που μπορεί κανείς να ακούσει και να δει σήμερα; Και τι μπορεί να περιμένει κανείς για το μέλλον;

Ο Χάρης Σαρρής, Δρ Εθνομουσικολογίας (ΕΚΠΑ), θα μιλήσει για τις μουσικές του νησιού, όπως εκείνος τις βίωσε: από το αρχέγονο ρεύμα της τσαμούντας ως τις εκλεπτυσμένες μικρασιατικής προέλευσης μελωδίες των μπάλων. Η προσέγγιση θα βασιστεί σε έναν συνδυασμό εργαλείων της εθνομουσικολογικής και οργανολογικής έρευνας και της θεωρίας δικτύων. Η διάλεξη θα πλαισιωθεί με οπτικοακουστικό υλικό.

  • Θα παίξουν οργανοπαίχτες από όλη την Άνδρο.
  • Στην εκδήλωση συμμετέχει ο Χορευτικός Σύλλογος «Υδρούσα»

Χοροδιδασκαλία: Στάθης Κωστόπουλος

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21:00

Νέο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου

Gösta Hellner

Οι κούκλες της Άνδρου

Ομιλητές
Άννα Πετροπούλου, Ποιήτρια
Λήδα Καζαντζάκη, Εικαστικός, τεχνοκριτικός

Τα ανακυκλώσιμα, που ο άνεμος έχει σκορπίσει στη φύση, ανασυν-θέτουν νέες φόρμες, κούκλες και παιχνίδια. Καλλιτέχνης με σπουδές και ενασχόληση στη φωτογραφία, τη μουσική, τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Φωτογράφος από το 1963 του Γερμανικού Ινστιτούτου της Αθήνας, με πλούσιο φωτογραφικό αρχείο.

Θα εκτεθούν έργα του «Οι κούκλες της Άνδρου»

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21:00

Νέο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου

Η ΑΝΔΡΙΩΤΙΚΗ ΒΕΓΓΕΡΑ

Η βεγγέρα, βραδινή συγκέντρωση σε σπίτι για συζήτηση και διασκέδαση, είναι ζωντανό βίωμα στο νησί της Άνδρου, που διαρκώς μετεξελίσσεται. Οι σχέσεις, οι συναθροίσεις, οι εξομολογήσεις, το μοίρασμα όλων αυτών επιδρούσε τελικά στον ψυχισμό τους. Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 17 Ιανουάριου 2022 η «Ανδριώτικη βεγγέρα», μαζί με άλλα έθιμα, παραδοσιακές τέχνες και κοινωνικές τελετουργίες από τη νησιωτική χώρα, εγγράφεται στο Εθνικό Ευρετήριο Αυλής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.


Εισαγωγή: Ορσαλία Μανδαράκα
Παρουσίαση: Σπύρος Τσαούσης


Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ανδριώτικη βεγγέρα: θύμησες και μαρτυρίες» του Πολιτιστικού Συλλόγου Καπαριάς


Προαιρετική εισφορά για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καπαριάς, για την κάλυψη των εξόδων του ντοκιμαντέρ.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21:00

Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου

Μουσική παράσταση

«ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΓΑΠΕΣ ΚΑΙ ΑΓΚΑΛΙΕΣ»

Γιάννης Ζουγανέλης

Μια παράσταση με πολλή μουσική, απρόβλεπτες καταστάσεις, χιούμορ, αυτοσχεδιασμό, έξω καρδιά!... Μαζί η νέα και πολλά υποσχό-μενη Μαργκώ Ενεπεκίδη και η Ευανθία Κρητικού. Παρέα με εκλεκτούς μουσικούς υπόσχονται μαγική βραδιά, σε ένα πρόγραμμα με αρχή και... δίχως τέλος.Όσο τραβήξει!...
Ελάχιστη κατανάλωση: Τρεις ώρες!...
Η είσοδος πληρώνεται σε ρούβλια ή σε ευρώ, σε αναλογία πάντα με την τρέχουσα τιμή ρουβλίου!
Τα χρήματα θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών που θα προκληθούν κατά τη διάρκεια της παράστασης!
Γιάννης Ζουγανέλης είναι αυτός.
Μιλάμε για μεγάλη... ζημιά! ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΚΑΙ...ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΣ!

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21:00

Νέο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου


ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΝΔΡΟ

Τρεις μικρές ιστορίες από την άγνωστη Βόρεια Ανδρο. Η οργάνωση των χωριών μετά την επανά-σταση του 1821 (Γ. Πίππας), ιστορίες της κατοχής και της αντίστασης (Γιώργος Τσατήρης), ιστο-ρίες για τις εικόνες (Γιάννης Βιταλιώτης). Ο Αντώνης Λιάκος θα σχολιάσει και θα συνδέσει τις ιστορίες αυτές ως πλευρές μιας ιστορίας του νησιού που δεν έχει ειπωθεί ακόμη.

Ομιλητές

Γιάννης Βιταλιώτης
Ιστορικός ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών

Γιάννης Πίππας
Φιλόλογος, ερευνητής ιστορικός

Γιώργος Τσατήρης
Δικηγόρος, ιστορικός ερευνητής

Σχολιασμός Αντώνης Λιάκος
Ιστορικός, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΓΑΥΡΙΩΤΙΚΑ
2022

ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ»