Χαλεπάς: 16 Αυγούστου στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Χαλεπάς: 16 Αυγούστου στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου
13 Αυγούστου 2022

Onassis
Stegi

Χαλεπάς

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Λιμπρέτο: The Boy

Στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου στο Ανοικτό Θέατρο της Χώρας
Τρίτη 16 Αυγούστου, στις 21.00

Ο Γιανούλης Χαλεπάς, η ασκητική μορφή της ελληνικής γλυπτικής που κάποιοι τον αποκάλεσαν «Ροντέν της Ελλάδας» και κάποιοι άλλοι «άγιο, τρελό και καταραμένο καλλιτέχνη», συναντά το σκηνοθετικό βλέμμα της Αργυρώς Χιώτη και τη γραφή του TheBoy. 
«Ίσως τελικά να είχες δίκιο και να ήταν καλύτερο να μην είχα ονειρευτεί το άγαλμα που θα έσωζε τον κόσμο».

Από τη γέννησή του στον Πύργο της Τήνου μέσα στα μάρμαρα και στις σκόνες του πατρογονικού εργαστηρίου έως τη θρυλική Κοιμωμένη στο Α΄Νεκροταφείο. Κι από την κατάρρευση, τον ψυχιατρικό εγκλεισμό και την πολύχρονη απομόνωση στα βουνά του νησιού έως την πνευματική αφύπνιση και την ορμητική αναγέννηση που τον καθιέρωσε στα γεράματα. «Ο νέος (γέρος) Χαλεπάς ξεπέρασε τον παλιό (νεαρό)» έλεγε ο ίδιος.

Μέσα από τις αισθήσεις του ονείρου, η Αργυρώ Χιώτη περπατά τον δύσβατο δρόμο του γλύπτη, ανάμεσα στη σιωπή και στο παράλογο, στην αδράνεια και στη δημιουργία, παραδίδοντας μια σύγχρονη μουσική τραγωδία σε λιμπρέτο του TheBoy, μουσική του JanVan, σκηνικό χώρο της Έφης Μπίρμπα και με μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών.

Ο βιότοπος του ΧΑΛΕΠΑ, ένα ιδιότυπο θερμοκήπιο με διάσπαρτα δέντρα δημιουργεί έναν φυσικό κυπαρισσώνα.Και όλα μέσα σε ένα ηχητικό τοπίο που διαφεντεύουν ο άνεμος της Τήνου, η βοή και ο ήχος του λαξεύματος των μαρμάρων, καρφιτσωμένα στον νου του Χαλεπά,να ξυπνούν τους εφιάλτες και τα όνειρά μας. 

«Τι είναι μια ψυχική κατάρρευση σήμερα; Πόσοι άνθρωποι γύρω μας  δεν μπορούν να διαχειριστούν την “κανονικότητα”;», αναρωτιέται η Χιώτη. «Βλέπεις τη ζωή του Χαλεπά: τα πάντα κρέμονταν από μια κλωστή. Και το βλέπεις κι εσύ στη ζωή σου, τι σημαίνει να βρεθείς σε μια αδύναμη στιγμή και τι σημαίνει να σου πει κάποιος: “Έλα, μπορείς”.»


Συντελεστές παράστασης
Λιμπρέτο: TheBoy
Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Μουσική Σύνθεση & Ηχητικός Σχεδιασμός: JanVanAngelopoulos
Σκηνική εγκατάσταση & σχεδιασμός κοστουμιών:Έφη Μπίρμπα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας
Σωματική προετοιμασία: Χαρά Κότσαλη
Σύμβουλος προβών: Αλίκη Στενού
Σύμβουλος δραματουργίας Ευθύμης Θέου
Καλλιτεχνικός συνεργάτης Νεφέλη Γιώτη
Σύμβουλος μουσικής προετοιμασίας: Κάτια Μολφέση
Τεχνική επιμέλεια ήχου Νίκος Κόλλιας
Κατασκευή κοστουμιών: SANDI COUTOURE atelier
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Ευθύμης Θέου
Α΄ Βοηθός σκηνοθέτριας: Κατερίνα Κώτσου
Βοηθός σκηνογράφου: ΒάσιαΛύρη
Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος
Β’ Βοηθός σκηνοθέτριας: Κωνσταντίνος Καρδακάρης
Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Σίμος Κακάλας, Χαρά Κότσαλη, Αντώνης Μυριαγκός, Γιώργος Νικόπουλος, Αλίκη Στενού, Δημήτρης Σωτηρίου, Αργυρώ Χιώτη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη
Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρία Δούρου / VASISTAS
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συμπαραγωγή: ERTEmiliaRomagnaTeatro (Ιταλία)

H περιοδεία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα«Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση


Διαβάστε περισσότερα

Ο Γιανούλης Χαλεπάς ήταν γόνος φημισμένης οικογένειας μαρμαρογλυπτών της Τήνου. Δημιούργησε το διασημότερο ταφικό μνημείο της νεοελληνικής τέχνης, την Κοιμωμένη στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, σε ηλικία 24 ετών. Αμέσως μετά, κατέρρευσε ψυχικά για 40 χρόνια. Μόνο μετά τον θάνατο της κυριαρχικής μητέρας του «αναστήθηκε» και επέστρεψε στην τέχνη του και στη ζωή. Ήταν πλέον 65 ετών.

Το Ίδρυμα Ωνάση διαθέτει ένα μεγάλο σύνολο γλυπτών, σχεδίων, προπλασμάτων και εκμαγείων από έργα του Γιανούλη Χαλεπά – και μάλιστα από τη σημαντικότερη συλλογή, εκείνη των ανιψιών του, Βασίλη και Ειρήνης Χαλεπά. Επίσης, δημιουργίες του γλύπτη είναι τα μαρμάρινα τζάκια που κοσμούν την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη καθώς και το γλυπτό του Εκατόγχειρα.

Το φθινόπωρο του 2018, η Αργυρώ Χιώτη βρέθηκε στην Τήνο και στο χωριό του Γιανούλη Χαλεπά, τον Πύργο. Ήταν τότε που ξεκίνησε την έρευνά της για τη ζωή και το έργο του, με προοπτική να κορυφωθεί σε παράσταση για τη Στέγη στον προγραμματισμό της σεζόν 2020-2021. Η πανδημία, ωστόσο, ανέτρεψε τον σχεδιασμό.

Σε μια προσπάθεια να «αξιοποιηθεί» το νεκρό χρονικό διάστημα του lockdown, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρείχε καλλιτεχνική υποτροφία στη δημιουργική ομάδα του ΧΑΛΕΠΑ. Αποτέλεσμα αυτής ήταν ένα ερευνητικό ταξίδι των συντελεστών στα βουνά και στα λατομεία του νησιού, καθώς και στη Σχολή Μαρμαροτεχνίας του Πύργου.

Ο ΧΑΛΕΠΑΣείναι η τρίτη σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη για λογαριασμό της Στέγης. Έχουν προηγηθεί τα ΑΙΜΑΤΑτου Ευθύμη Φιλίππου (2014) και η Θεία Κωμωδία του Δάντη (2017). Και οι δύο παραγωγές παρουσιάστηκαν επίσης σε σκηνές της Ευρώπης.

Λίγα λόγια για την Αργυρώ Χιώτη
H Αργυρώ Χιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται στην Ελλάδα και στη Γαλλία ως σκηνοθέτρια και ηθοποιός. Το 2005 συνίδρυσε τη θεατρική ομάδα VASISTAS.
Αναζητά σκηνικές φόρμες που στρέφονται προς την ποίηση, με έντονη χορικότητα και σωματικότητα, δημιουργώντας συχνά μουσικές χορογραφίες σε παρόντα χρόνο, με θέμα τον άνθρωπο και τον τρόπο που υπάρχει μέσα σε συγκεκριμένα κοινωνικά πλαίσια.
Οι πιο πρόσφατες σκηνοθεσίες της ήταν οι Βάτραχοι του Αριστοφάνη για το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (2021) και το Νερό της Κολωνίας για το Εθνικό Θέατρο (2019-20), ενώ με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έχει παρουσιάσει τα ΑΙΜΑΤΑ του Ευθύμη Φιλίππου (2014) και τη Θεία Κωμωδίατου Δάντη (2017). Η ομάδα VASISTAS έλαβε για την παράσταση Spectacle (παραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου) την Τιμητική Διάκριση Νέων Δημιουργών 2011 από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Χορού. Η Αργυρώ Χιώτη τιμήθηκε το 2013 με το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» για το σκηνοθετικό και καλλιτεχνικό της έργο.

Λίγα λόγια για τον TheBoy (Αλέξανδρος Βούλγαρης)
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι σκηνοθέτης και μουσικός.
Έχει σκηνοθετήσει έξι ταινίες μεγάλου μήκους (Κλαις;, Ροζ, Χιγκίτα, Νήμα, Winona, Γυμναστήριο), που έχουν παρουσιαστεί και βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει κυκλοφορήσει πάνω από 25 μουσικά άλμπουμ (Pleasemakemedance, Κουστουμάκι, Ηλιοθεραπεία, Έτοιμοι, Παραδουλεύτρα, Αντιλόπη, Ώντρεϋ, μεταξύ άλλων) και έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο.
Επίσης, έχει εμφανιστεί ως ηθοποιός στον κινηματογράφο και στο θέατρο, έχει σκηνοθετήσει μουσικά βίντεο και τα τελευταία χρόνια διδάσκει κινηματογράφο σε σχολές υποκριτικής.


Πληροφορίες παράστασης
Διοργάνωση : Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου
Ανοιχτό θέατρο Χώρας Άνδρου
Τρίτη 16Αυγούστου2022, 21:00
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 15 ΕΥΡΩ 
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ,ΜΑΘΗΤΙΚΟ, ΑΝΕΡΓΩΝ ,ΑΜΕΑ  13 ΕΥΡΩ

Andros Festival 2022